A kombucha elkészítése házilag
1. Forralj fel kezdéskor kb. 1 liter vizet!
2. Rakj bele literenként 2 db teafiltert (zöld, vagy fekete tea)
3. Tegyél bele literenként 4 evőkanál cukrot (ezzel „táplálkozik” a kombucha, tehát minél tovább erjed majd a tea, annál kevesebb lesz a cukortartalma)
4. Várd meg míg teljesen kihül a tea, mert túl meleg teában elpusztul a kombucha.
5. Öntsd bele egy üveg edénybe a teát! Fontos, hogy üveg legyen, mert fémmel, műanyaggal nem érintkezhet a kombucha.
6. Rakd bele a kombuchát a kapott folyadékkal együtt (a következő kombucha elkészítésekor is önts mindig egy kevés kész teát hozzá, ez szükséges a tea megfelelő pH értékének kialakításáért)
7. Fedd le egy JÓL SZELLŐZŐ konyharuhával,majd gumizzd oda!
Ezután hagyd erjedni 8-15 napig a teát és ha megfelelően savanykásnak érzed, öntsd ki befőttes üvegekbe,majd zárd le ezeket! Ezeket már fogyaszthatod is.
Naponta 3 dl-t ajánlott inni az étkezések előtt 15-30 perccel. Eleinte viszont fokozatosan kell hozzászoktatni a szervezetet, mert hasmenést okozhat. Érdemes eleinte naponta fél dl-eket inni, majd naponta növelni az adagot.
Egyéb megjegyzés:
A kombuchát nem kell tisztítani, teljesen normális ha kissé zavarossá válik a tea. Leszűrni sem érdemes, hiszen fémmel, műanyaggal nem szabad érintkeznie a kombuchának. Ha a gomba lesüllyed a tea aljára, akkor új kombucha keletkezik a tea tetején.